Opzettelijke liefde

Een geweldige relatie komt niet vanzelf, maar het zijn de kleine investeringen die je elke dag doet in je partner. Dat zijn de dingen die voor een langdurige geweldige relatie zorgen.
Je relatie gaat niet ‘per ongeluk’ goed, je relatie gaat goed door de dingen die je met opzet doet.

De keuzes die je elke dag weer maakt zorgen voor verandering. Door goed na te denken en met opzet je woorden en acties te gebruiken, kan je er zelf voor zorgen om een gezonde, leuke en lange relatie te laten voort duren

Voor ieder koppel is het anders welke acties of woorden ze (willen) gebruiken. Dat is vaak te koppelen aan jullie persoonlijke liefdestalen. Een heel tof boek dat we jullie willen aanraden is het boek van Gary Chapman; de 5 talen van de liefde.

En ja, sommige mensen doen de liefdestaal die jij hebt, vanuit zichzelf, andere mensen zijn weer helemaal niet zo ingesteld. Die weten vaak ook niet zo goed, hoe en wat ze kunnen doen of zeggen.

Soms kan het zo zijn dat jouw partner precies de dingen doet die passen bij jouw liefdestaal, maar het kan net zo goed zijn dat hij/zij je juist niet altijd geeft waar je naar verlangt. Het kan dan namelijk zo zijn hij/zij het wel wilt, maar gewoon niet weet.

Het zijn de kleine dingen blog

Deze blog geeft een aantal tips voor het opzettelijk zorgen van een geweldige relatie. Het zijn namelijk vaak de kleine dingen, maar je moet wel weten wat de kleine dingen zijn…. Lees daarom snel verder.

Hoe kan ik met opzet zorgen voor een geweldige relatie?

Neem de tijd om de je partner te bestuderen
Mensen gaan jaren naar school om een vak te leren, maar nemen niet de tijd of moeite om hun partner te bestuderen. Je kan beginnen met het bestuderen van je partner.
Wat zijn de dingen die hem of haar laten lachen, waar kan hij of zij boos of verdrietig om worden.
Is rijst nog steeds zijn of haar lievelingseten?

Door met opzet je partner te bestuderen, kom je erachter wat de dingen zijn die jij kan doen om te zorgen voor een goede relatie.

Voorbeeld
Ik kwam erachter dat mijn man blij werd als er schone handdoeken/theedoeken hingen aan een haakje. Nee dit zijn niet de relatie tips die je verwacht of in het geheel zorgen voor de geweldige relatie, maar het zijn wel de kleine dingen. Hoe raar dit ook klinkt. Het is ook niet iets wat zou opvallen als het er altijd zou zijn, maar wel iets wat opvalt als het er niet is en ik merkte hoe.. (een klein beetje) chagrijnig hij er van kon worden als het er niet was.
Ander voorbeeld
Mijn man kwam er achter dat ik het soms fijn vind als hij gewoon al echt MET OPZET naar me kijkt. Als ik iets aan het doen ben en ik merk dat hij naar me kijkt, de was vouwen/mijn nagels lakken noem maar op, dan voelde ik me speciaal. Dan kan je ook zeggen, ja als hij nou mee helpt met de was vouwen. Nee daar ging het me niet om. Het gaat dan gewoon om de aandacht die hij op dat moment aan mij geeft.

Open je hart voor elkaar
Vertel elkaar gewoon wat je leuk vindt, wat ervoor zorgt dat je je geliefd of gerespecteerd voelt.
Door zo open mogelijk met elkaar te praten, hoeft de ander niet te raden hoe hij of zij ervoor kan zorgen dat de dingen gebeuren waar jullie beide gelukkig van worden.

Voorbeeld
Toen ik mijn man vertelde hoe ik graag een keer verrast zou willen worden, ja in detail haha, kon hij daarmee aan de slag gaan en me echt een keer op die manier verrassen.

Altijd maar verwachten dat je partner iets zelf doet vind ik zelf een beetje onzin, want sommige vinden het echt fijn als het duidelijk wordt gecommuniceerd. Want ze willen je blij maken en verrassen, maar soms weten ze niet hoe of met wat.

Doe het uit liefde
Ben je wel eens teleurgesteld in je partner, omdat je je vreselijk voor hem/haar had uitgesloofd en je daarvoor iets heel bijzonders terug verwachtte? Uiteindelijk kreeg je iets kleins of misschien op dat moment wel helemaal niks.

De beste manier om dit voorkomen is om niet meteen iets terug te verwachten. Je doet deze dingen met opzet om aan je partner te laten zien en merken hoeveel je van hem of haar houdt.

Als je alleen maar lief doet voor je partner omdat je iets terug wilt verwijs ik je graag naar het punt hierboven. Je kunt dan namelijk beter gewoon vertellen wat graag zou willen.

Voorbeeld
Het is niet verstandig om te denken; oke ik stuur nu elke dag een berichtje naar hem of haar als ik lunchpauze heb… Dan wil ik dat hij of zij direct iets liefs terug zegt, of ik wil met een spandoek thuis opgewacht worden’.

Jullie hebben beide hetzelfde doel
Doet jouw partner wel eens iets (uit zich zelf of in opdracht) en het gaat helemaal fout of niet zoals jij verwacht had?
Dat klinkt vast bekend. Het is dan belangrijk positief te blijven en het goede in de dingen te zien.
Ja er zijn dingen die misschien beter op een andere manier zouden kunnen, maar bedenk altijd dat jullie beide hetzelfde doel hebben: een geweldig mooi en lang leven met elkaar.

Voorbeeld
Wij vinden het allebei fijn als we de keuken netjes achterlaten in de avond, zodat we in de ochtend weer met een frisse start kunnen beginnen. Nu ben ik zelf best ‘makkelijk’ ingesteld en stop (misschien een klein beetje zonder er extreem goed over na te denken) verschillende dingen in de vaatwasser. Mijn man daarin tegen, denkt over alles na, hoe kan ik dit verbeteren, hoe gaat dit sneller, hoe past er meer in.
Als hij ziet hoe ik het heb gedaan, laat hij eerst merken dat hij echt dankbaar is en dat hij het fijn vind dat het is gebeurd. Maar hij legt ook wel uit, waarom alle messen in hetzelfde vakje bij elkaar beter en makkelijker is (voor het uitruimen). Dan mijn manier en alles gewoon in alle vakjes doen..

 

Zijn deze dingen herkenbaar in jullie relatie? Welke kleine dingen doen jullie om jullie relatie sterk te houden?

Het zijn de kleine dingen


Laat een comment achter

Comments worden nagekeken voordat ze geplaatst worden